Nieuw bewegingswerk voor historische Parksluizen

In opdracht van de Gemeente Rotterdam heeft Geka Bouw Dordrecht de opdracht gekregen voor groot onderhoud aan de sluisdeuren van de Parksluizen in Rotterdam.
Dit nostalgische sluiscomplex uit 1930 is in het verleden meerdere keren gerepareerd en gerenoveerd. Dit is altijd gebeurd “in den natte”, met duikers onderwater. Nu is besloten de kolk rond de sluisdeuren leeg te pompen en groot onderhoud te plegen “in den droge”.

Hollandia Infra heeft in opdracht van Geka Bouw de nieuwe bewegingswerken, zijnde railconstructie en loopwagens, geleverd en gemonteerd waarop de sluisdeuren op de bodem van de kolk en deurkasten heen-en-weer rijden.

De opgave bij het beoogde ontwerp, met als basis het ontwerp uit 1930, was;
• een robuust ontwerp, waarbij de manco’s uit het verleden voorgoed opgelost zijn;
• een constructie die altijd moet passen binnen de zware tolerantie eisen. De huidige situatie onderwater was onzeker en de kwetsbaarheid van natuurstenen elementen en de betonnen kolkvloer gaven flinke beperkingen voor de verankering van de railconstructie;
• het ontwerp voorzien van een wipconstructie in de railconstructie, geschikt om verschil in beweging in de hoogte van de bodem van de kolk en de deurkast op te kunnen vangen als de deur erover rijdt;
• dat de volledige renovatie binnen 3 weken plaats kon vinden (maximale uit dienst periode voor de scheepvaart).

Datum: