Radartoren gearriveerd op Maasvlakte 2

Op woensdag 13 juni jl. is gestart met de opbouw van de nieuwe Radartoren op Maasvlakte II. Na een geslaagde load out op 11 juni, is de toren in 3 kant-en-klare delen vanaf de Hollandia yard in Krimpen naar de uiterste punt van Maasvlakte II vervoerd. Het bijzondere transport dat dinsdag dwars door Rotterdam voer, trok onderweg veel bekijks. Het onderste deel van de toren is inmiddels op de fundering in de buitenste zeedijk geplaatst.

Stevige fundering in de zeewering

Deze fundering bestaat uit 6 schroefpalen die elk 40 meter diep in de grond steken en net onder het maaiveld met elkaar verbonden zijn door een stalen funderingsframe waarop de toren wordt gemonteerd. Dit is gedaan om stijfheid van de 70 meter hoge toren te kunnen waarborgen zodat de toren bij harde wind niet kan uitwijken en de radarinstallatie, die zich bovenop de toren bevindt, daardoor onder alle omstandigheden zeer nauwkeurige radarbeelden kan weergeven die tot 50 km verderop kunnen worden opgevangen. Plaatsing in de zeedijk is een complexe operatie omdat de zeewering niet mag verzwakken. Voor het indraaien van de funderingspalen zijn daarom eerst damwanden aangebracht om het dijklichaam de steunen.

Planning

Zodra het onderste deel van de toren is geïnstalleerd, kunnen vanaf medio juli het midden- en bovendeel worden opgebouwd en als laatste de radarinstallatie die bovenop de toren komt. De nieuwe Radartoren zal in oktober officieel in gebruik genomen worden door Havenbedrijf Rotterdam middels een feestelijke opening.

Bijzonder materiaal

De radartoren is uitgevoerd in Cortenstaal. Dit is een weervast en voorgeroest staal dat naast een karakteristiek uiterlijk vooral een functioneel karakter heeft. Het roest aan de buitenzijde sluit namelijk de onderliggende staallaag af van zuurstof waardoor de toren onderhoudsvrij blijft. Daarnaast is dit materiaal 100% recyclebaar. Het ontwerp kent een getordeerde ovale vorm, hierdoor ontstaat een dubbelgekromde staalconstructie. En daarmee  geeft Hollandia Infra, samen met haar architect Syb van Breda op fantastische wijze invulling aan de architectonische wensen van het Rotterdams Havenbedrijf om zowel een duurzame als esthetische toren te bouwen voor de Tweede Maasvlakte. En daarmee dit haven- en industriegebied ook aantrekkelijk houden voor recreanten. 

Oude radartoren

De nieuwe Radartoren vervangt de oude betonnen geel-zwart gestreepte toren uit 1974 die aan het einde van zijn levensduur is gekomen. Het radarsignaal van deze toren reikt niet ver genoeg meer omdat hij inmiddels ook te ver van de buitenste zeedijk af staat. Nadat de nieuwe toren in gebruik is genomen, zal de oude toren worden gesloopt.

Projectinformatie


 • Project                                                        Nieuwe Radartoren

 • Locatie                                                        Maasvlakte II

 • Opdrachtgever                                           Havenbedrijf Rotterdam

 • Hoofdaannemer                                         Hollandia Infra B.V.

 • Architectuur                                               Syb van Breda & Co Architects

 • Constructief ontwerp                                PT Structural Design and Analysis

 • Ontwerp fundering in zeewering             TAUW

 • Uitvoering en staalconstructie                 Hollandia Infra

 • Snij- en buigwerk                                       CiG

 • Elektrotechniek                                          Istimewa Elektro

 • Fundering en Civiele techniek                 TBI Mobilis Servicis

Fotografie

load out:   Jane van Raaphorst Fotografie

transport:  Henk van Veen

montage   Anne Blom

Datum: